ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΣΤΗ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ
Μια διατροφή πλούσια σε ψάρια, λαχανικά, όσπρια και μέτριες ποσότητες αλκοόλ μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες θανάτου από έμφραγμα, εγκεφαλικό επεισόδιο ή άλλα αγγειακά συμβάντα, σύμφωνα με μελέτη που έγινε σε κατοίκους της Νέας Υόρκης.
Σε άρθρο που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο American Journal of Clinical Nutrition, προκύπτει ότι κυρίως οι ισπανικής και αφρο-αμερικανικής προέλευσης συμμετέχοντες στην έρευνα, που δεν έκαναν απαραιτήτως παραδοσιακή μεσογειακή διατροφή αλλά το διατροφικό τους πνεύμα βρισκόταν πολύ κοντά στο πρότυπο αυτό (πολλά ψάρια, ελαιόλαδο, δημητριακά ολικής άλεσης και λαχανικά), είχαν χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από αγγειακά προβλήματα, περιλαμβανομένου του εμφράγματος.
Επί εννέα χρόνια, ο Δρ Κλιντον Ράιτ και οι συνεργάτες του στο Πανεπιστήμιο του Μαϊάμι μελέτησαν περισσότερες από 2.500 κατοίκους του βόρειου Μανχάταν, όπου το 63% των κατοίκων είναι ισπανικής καταγωγής, το 20% αφρο-αμερικανικής και το 15% εκπρόσωποι της καυκάσιας φυλής.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι δύο πρώτες ομάδες πληθυσμού επιβαρύνονται από υψηλά ποσοστά καρδιακής νόσου, γι’ αυτό και οι ερευνητές θέλησαν να μελετήσουν τον τρόπο επιρροής της διατροφής.
Εστίασαν λοιπόν σε ένα μικρότερο δείγμα όπου λίγοι περισσότεροι από τους μισούς ήταν Ισπανοί, ενώ οι υπόλοιποι ήταν μη ισπανικής καταγωγής μαύροι και λευκοί. Όλοι ήταν πάνω από 40 ετών, όταν ξεκίνησε η μελέτη.
Στην αρχή, οι ερευνητές ρώτησαν τους συμμετέχοντες για το ιατρικό ιστορικό τους και ταξινόμησαν τις διατροφικές τους συνήθειες σε μια κλίμακα εννέα βαθμίδων: όσο υψηλότερη η κλίμακα, τόσο πιο κοντά η διατροφή στη μεσογειακή δίαιτα, με αφθονία λαχανικών, ψαριών, οσπρίων, δημητριακών ολικής άλεσης και φυτικών ελαίων, ελάχιστο κρέας ή ζωικά λιπαρά.
Στην συνέχεια, εντόπισαν πόσα άτομα υπέστησαν μετέπειτα εγκεφαλικό επεισόδιο, έμφραγμα ή απεβίωσαν λόγω αγγειακό προβλήματος, όπως πνευμονική εμβολή και ανεύρυσμα. Τελικά περισσότερα από 300 άτομα απεβίωσαν λόγω αγγειακού προβλήματος.
Πάντως για κάθε μονάδα που σημείωνε επιπλέον ο συμμετέχων στην κλίμακα της μεσογειακής διατροφής, μείωνε τον κίνδυνο αγγειακού θανάτου κατά 9%.
Η μελέτη δεν κατάληξε πάντως στο συμπέρασμα ότι η διατροφή επιδρούσε στον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου. Μεταξύ των 171 ατόμων που υπέστησαν εγκεφαλικό επεισόδιο, όσοι βρίσκονταν στο ανώτερο σημείο της κλίμακας, είχαν όμοιες πιθανότητες να υποστούν το επεισόδιο συγκριτικά με εκείνους που βρίσκονταν στο κατώτερο σημείο της κλίμακας.
Πάντως διαπιστώθηκε κάποια προστασία από το έμφραγμα μεταξύ εκείνων που η διατροφή τους βρισκόταν κοντά στο ανώτερο σημείο της κλίμακας μεσογειακής διατροφής. Ωστόσο, οι ερευνητές σημειώνουν ότι το αποτέλεσμα αυτό μπορεί και να αποδοθεί στην τύχη.
Η έρευνα πάντως έρχεται να επαληθεύσει παλαιότερα στοιχεία που είχαν αναδείξει τα καρδιαγγειακά οφέλη της μεσογειακής διατροφής.
Αυτό που θα πρέπει να σημειωθεί είναι ότι η μεσογειακή διατροφή είναι πλούσια σε διατροφικά στοιχεία όπως οι φυτικές ίνες και τα ω-3 λιπαρά οξέα, που κάνουν καλό στην υγεία της καρδιάς.
Σε άρθρο που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο American Journal of Clinical Nutrition, προκύπτει ότι κυρίως οι ισπανικής και αφρο-αμερικανικής προέλευσης συμμετέχοντες στην έρευνα, που δεν έκαναν απαραιτήτως παραδοσιακή μεσογειακή διατροφή αλλά το διατροφικό τους πνεύμα βρισκόταν πολύ κοντά στο πρότυπο αυτό (πολλά ψάρια, ελαιόλαδο, δημητριακά ολικής άλεσης και λαχανικά), είχαν χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από αγγειακά προβλήματα, περιλαμβανομένου του εμφράγματος.
Επί εννέα χρόνια, ο Δρ Κλιντον Ράιτ και οι συνεργάτες του στο Πανεπιστήμιο του Μαϊάμι μελέτησαν περισσότερες από 2.500 κατοίκους του βόρειου Μανχάταν, όπου το 63% των κατοίκων είναι ισπανικής καταγωγής, το 20% αφρο-αμερικανικής και το 15% εκπρόσωποι της καυκάσιας φυλής.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι δύο πρώτες ομάδες πληθυσμού επιβαρύνονται από υψηλά ποσοστά καρδιακής νόσου, γι’ αυτό και οι ερευνητές θέλησαν να μελετήσουν τον τρόπο επιρροής της διατροφής.
Εστίασαν λοιπόν σε ένα μικρότερο δείγμα όπου λίγοι περισσότεροι από τους μισούς ήταν Ισπανοί, ενώ οι υπόλοιποι ήταν μη ισπανικής καταγωγής μαύροι και λευκοί. Όλοι ήταν πάνω από 40 ετών, όταν ξεκίνησε η μελέτη.
Στην αρχή, οι ερευνητές ρώτησαν τους συμμετέχοντες για το ιατρικό ιστορικό τους και ταξινόμησαν τις διατροφικές τους συνήθειες σε μια κλίμακα εννέα βαθμίδων: όσο υψηλότερη η κλίμακα, τόσο πιο κοντά η διατροφή στη μεσογειακή δίαιτα, με αφθονία λαχανικών, ψαριών, οσπρίων, δημητριακών ολικής άλεσης και φυτικών ελαίων, ελάχιστο κρέας ή ζωικά λιπαρά.
Στην συνέχεια, εντόπισαν πόσα άτομα υπέστησαν μετέπειτα εγκεφαλικό επεισόδιο, έμφραγμα ή απεβίωσαν λόγω αγγειακό προβλήματος, όπως πνευμονική εμβολή και ανεύρυσμα. Τελικά περισσότερα από 300 άτομα απεβίωσαν λόγω αγγειακού προβλήματος.
Πάντως για κάθε μονάδα που σημείωνε επιπλέον ο συμμετέχων στην κλίμακα της μεσογειακής διατροφής, μείωνε τον κίνδυνο αγγειακού θανάτου κατά 9%.
Η μελέτη δεν κατάληξε πάντως στο συμπέρασμα ότι η διατροφή επιδρούσε στον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου. Μεταξύ των 171 ατόμων που υπέστησαν εγκεφαλικό επεισόδιο, όσοι βρίσκονταν στο ανώτερο σημείο της κλίμακας, είχαν όμοιες πιθανότητες να υποστούν το επεισόδιο συγκριτικά με εκείνους που βρίσκονταν στο κατώτερο σημείο της κλίμακας.
Πάντως διαπιστώθηκε κάποια προστασία από το έμφραγμα μεταξύ εκείνων που η διατροφή τους βρισκόταν κοντά στο ανώτερο σημείο της κλίμακας μεσογειακής διατροφής. Ωστόσο, οι ερευνητές σημειώνουν ότι το αποτέλεσμα αυτό μπορεί και να αποδοθεί στην τύχη.
Η έρευνα πάντως έρχεται να επαληθεύσει παλαιότερα στοιχεία που είχαν αναδείξει τα καρδιαγγειακά οφέλη της μεσογειακής διατροφής.
Αυτό που θα πρέπει να σημειωθεί είναι ότι η μεσογειακή διατροφή είναι πλούσια σε διατροφικά στοιχεία όπως οι φυτικές ίνες και τα ω-3 λιπαρά οξέα, που κάνουν καλό στην υγεία της καρδιάς.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου