Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2011

Συμβουλές για σωστή και οικονομική διατροφή

Συμβουλές για αγορές που προστατεύουν το πορτοφόλι και την υγεία Πώς όμως θα μπορούσε ο καταναλωτής σε καιρό οικονομικής κρίσης να προστατέψει το πορτοφόλι του αλλά και την υγεία του κάνοντας τις σωστές αγορές τροφίμων; Απάντηση στο ερώτημα αυτό επιχειρεί να δώσει η διαιτολόγος-διατροφολόγος, προϊσταμένη του Τμήματος Διατροφής του Ιατρικού Διαβαλκανικού, Μαρία Κοκκίνου, λέγοντας: «Η συμπεριφορά των καταναλωτών στο σούπερ μάρκετ έχει μεγάλη σημασία για τη διατροφή τους, το βάρος τους, το βιοτικό τους επίπεδο αλλά και για τη γενικότερη διαχείριση των οικονομικών τους. Ας αναλογιστούμε όλοι τι θα μπορούσε να συμβεί προγραμματίζοντας σωστά τη ζωή μας και τις αγορές μας. Για να μπορέσει ο καταναλωτής να κάνει σωστές επιλογές στις αγορές του και να υιοθετεί σωστή και ισορροπημένη διατροφή, περνώντας ακόμη και μέσα από τα πολυάριθμα ράφια των σούπερ μάρκετ με τους αμέτρητους πειρασμούς και τις μεγάλες προσφορές, και να προστατεύει το πορτοφόλι του, καλό θα ήταν όταν αγοράζει τρόφιμα να ακολουθήσει τις εξής πέντε κατευθύνσεις - στρατηγικές: 1. Να μη πηγαίνει για αγορά τροφίμων πεινασμένος 2. Να αποφασίσει τι είδη θα αγοράσει πριν πάει στο σούπερ μάρκετ 3. Να ετοιμάσει μία λίστα με τα ψώνια της εβδομάδας και να μη ξεφύγει από αυτή 4. Να διαβάσει και να ερμηνεύει σωστά τη διατροφική ετικέτα των τροφίμων 5. Να κάνει τα ψώνια στο σούπερ μάρκετ μέρος της εβδομαδιαίας ρουτίνας». Η διαχείριση των τροφίμων στο σπίτι Η διαχείριση των οικονομικών και της διατροφής δεν τελειώνει με τα ψώνια στο σούπερ μάρκετ, αλλά συνεχίζεται και μέσα στο σπίτι. Η αξιοποίηση όλων των τροφίμων που υπάρχουν στο σπίτι αλλά και του φαγητού που περίσσεψε από την προηγούμενη ημέρα , μπορεί να προστατέψει το πορτοφόλι του καταναλωτή. «Η νοικοκυρά του σπιτιού καλό θα ήταν να σερβίρει την ανάλογη ποσότητα φαγητού για κάθε μέλος της οικογένειας χωρίς υπερβολές. Όποιος δε χορτάσει μπορεί να ξανασερβιριστεί . Μπορούμε επίσης με μικρά τρικ το φαγητό της προηγούμενης μέρας να το χρησιμοποιήσουμε ως συνοδευτικό στο γεύμα της επόμενης ημέρας. Για παράδειγμα, αν περίσσεψαν λαχανικά ή όσπρια, τα πολτοποιούμε και τα κάνουμε σουφλέ ή ομελέτα στο φούρνο με αυγό και γάλα ή κεφτεδάκια με λίγο αλεύρι και γάλα. Έτσι ενώ θα πετούσαμε τα όσπρια ή τα λαχανικά, τα τρώμε με έναν ευχάριστο τρόπο και την επόμενη ημέρα. Δε πετάμε τίποτα από τα υλικά που έχουμε στο σπίτι π.χ. όταν κάνουμε γεμιστά κολοκυθάκια, τη ψίχα δεν τη πετάμε αλλά τη κάνουμε κολοκυθοκεφτέδες ή τη βάζουμε σε μία ομελέτα. Προς το τέλος της εβδομάδας είναι ώρα για πίτσα με υλικά που περίσσεψαν. Στην αρχαία Ελλάδα έβαζαν πάνω σε στρόγγυλο ψωμί λάδι, κρεμμύδι, σκόρδο , βότανα. Ήταν ένα οικονομικό και εύκολο γεύμα, που έμοιαζε με πίτσα. Σήμερα η πίτσα μπορεί να έχει υλικά όπως κασέρι, πιπεριά, ντομάτα, μανιτάρια ή ότι άλλο υπάρχει στο ψυγείο. Επομένως το μόνο που χρειάζεται να κάνουμε για την εξοικονόμηση τροφής αλλά και χρημάτων είναι απλά να σκεφτούμε και να βάλουμε τη φαντασία μας να δουλέψει», επισημαίνει η διαιτολόγος-διατροφολόγος, Γιώτα Καρακασίδου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου