Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2011

Καφές
Η επίδρασή του στην υγεία
...(by desp.)

Ο καφές είναι ο καρπός ενός θάμνου που ανήκει στην οικογένεια των Ρουβιιδών. Τα δύο σπουδαιότερα είδη είναι Coffea Arabica και Coffea Conefora robusta. Ο καρπός είναι μία ράγα που περιέχει δύο σπόρους, τους κόκκους του καφέ και χρειάζεται 6-14 μήνες για να ωριμάσει. Ένα δενδράκι παράγει 2,5 κιλά καρπούς το χρόνο που δίνουν 500 γραμμάρια πράσινου καφέ και 400 γραμμάρια ψημένου καφέ. Το ζενίθ της παραγωγής είναι στο 8ο με 10° έτος και από το 25° έτος πέφτει. Ποιος παράγει και ποιος πίνει; Η παγκόσμια παραγωγή αυξήθηκε κατά 46% από το 1960 (3.900τόνο/χρόνο) στο 1990 (5.700 τόνοι/ χρόνο).Τις τρεις πρώτες θέσεις έχουν η Βραζιλία, η Κολομβία και η Ινδονησία και ακολουθούν το Μεξικό, η Ακτή Ελεφαντοστού και η Γουατεμάλα. Τα 2/3 της παραγωγής πάντως καλύπτουν οι χώρες της Κεντρικής και Νότιας Αμερικής. Αντίθετα, η μεγαλύτερη κατανάλωση γίνεται στις βιομηχανικές χώρες της Δύσης. Τα σκήπτρα κατέχουν η Σκανδιναβία (>10 κιλά πράσινου καφέ το χρόνο ανά κεφαλή). Ακολουθούν οι γερμανόφωνες (6-9 κιλά), η Γαλλία, οι ΗΠΑ και ο Καναδάς (4-5,5 κιλά) και οι μεσογειακές χώρες. Στην Ελλάδα το 1986 καταναλώναμε κατά μέσο όρο 2,2 κιλά πράσινου καφέ το χρόνο ανά κεφαλή.

Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2011



Παχυσαρκία και ψυχική διαταραχή..(by desp.)


Είναι διαδεδομένη η εντύπωση ότι τα παχύσαρκα άτομα εμφανίζουν συχνά κατάθλιψη, άγχος, καταναγκαστική συμπεριφορά και ορισμένα αποκλίνοντα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας. Πράγματι, έχει παρατηρηθεί αυξημένη επίπτωση ψυχιατρικής νόσου και διαταραχών προσωπικότητας σε παχύσαρκα άτομα που προσέρχονται για θεραπεία. Τα ευρήματα όμως αυτά δεν συμφωνούν με εκείνα μελετών σε παχύσαρκους, οι οποίοι δεν αποτελούν αντικείμενο κλινικής φροντίδας. Μελέτες στο γενικό πληθυσμό δείχνουν ότι η επίπτωση συμπτωμάτων κατάθλιψης και άγχους σε παχύσαρκους δεν διαφέρει από εκείνη σε μη παχύσαρκους. Εξάλλου, σύμφωνα με μία επιδημιολογική μελέτη, η επίπτωση ψυχικών νόσων σε άτομα με παχυσαρκία είναι χαμηλότερη από την αντίστοιχη σε άτομα φυσιολογικού βάρους. Οι διαφορές αυτές πιθανώς εξηγούνται από την ειδική ψυχοσύνθεση των ατόμων που ζητούν θεραπεία, αλλά ίσως και από το γεγονός ότι μπορεί να υπάρχουν εκσεσημασμένες διαφορές στην ψυχοπαθολογία ανάμεσα σε παχύσαρκους με και χωρίς διαταραχή ελέγχου της λήψης της τροφής. Τα παχύσαρκα άτομα με διαταραχή ελέγχου της λήψης της τροφής, που πιθανώς προσέρχονται συχνότερα για θεραπεία, όχι μόνο εμφανίζουν συχνότερες ψυχιατρικές και συμπεριφεριολογικές διαταραχές από τους παχύσαρκους χωρίς διαταραχή του ελέγχου, αλλά έχουν και υψηλότερη βαθμολογία σε κλίμακες ψυχοπαθολογίας, ακόμη και αν δεν παρουσιάζουν κλινικά ψυχιατρική διαταραχή. Ανεξάρτητα από την ύπαρξη ψυχοπαθολογίας στην παχυσαρκία, ενδιαφέρον παρουσιάζει η παρουσία παχυσαρκίας σε διάφορες κατηγορίες ψυχιατρικών ασθενών. Στην παρούσα ανασκόπηση αναπτύσσονται στοιχεία που αφορούν στην επίπτωση της παχυσαρκίας στις κύριες ψυχιατρικές διαταραχές και αναφέρονται πιθανοί αιτιοπαθογενετικοί παράγοντες.

Συμπεράσματα

 Από τα παραπάνω προκύπτει ότι λίγες μόνο περιπτώσεις ψυχικών διαταραχών συνοδεύονται από αυξημένη επίπτωση παχυσαρκίας, εφόσον οι ασθενείς δεν υποβάλλονται σε φαρμακευτική αγωγή. Κύρια, αν όχι μοναδική, αιτία της παρατηρούμενης αύξησης του σωματικού βάρους σε σχιζοφρενικούς και καταθλιπτικούς ασθενείς είναι η επίδραση των κλασικών αντιψυχωσικών και αντικαταθλιπτικών φαρμάκων. Τα νεότερα αντιψυχωσικά δεν φαίνεται να στερούνται της ανεπιθύμητης αυτής ενέργειας, ενώ με τα νεότερα αντικαταθλιπτικά μπορεί να επέλθει ακόμα και μείωση του σωματικού βάρους. Η παρατηρούμενη παχυσαρκία σε νοητικά καθυστερημένα άτομα, όταν δεν οφείλεται σε ιδρυματισμό, δεν είναι ακόμα σαφές αν συνδέεται άμεσα με τη νοητική καθυστέρηση αυτή καθεαυτή. Τέλος, στο γενικό πληθυσμό, αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ αποτελεί παράγοντα για μεγαλύτερη επίπτωση παχυσαρκίας. Αντίθετα, νοσηλευόμενοι αλκοολικοί, που προφανώς πάσχουν σωματικά περισσότερο από άτομα που κάνουν κατάχρηση αλκοόλ αλλά δεν χρειάζεται να νοσηλευθούν, παρουσιάζουν μειωμένο σωματικό βάρος.

Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2011

ΑΣ ΔΟΥΜΕ ΛΙΓΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΑ ΜΠΥΡΟΝΙΑ...(by pontiometalo)



Η μπίρα, όπως πλέον αποδεικνύεται από πληθώρα μελετών, ασκεί όταν καταναλώνεται με μέτρο, μια σημαντικότατη προστατευτική δράση έναντι καταστάσεων όπως το έμφραγμα του μυοκαρδίου, η αρτηριοσκλήρυνση (απώλεια ελαστισκότητας των αρτηριών) και γενικότερα η στεφανιαία νόσος.


ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ  ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΧΟΥΜΕ ΣΤΑ ΤΡΟΦΙΜΑ... (by desp)


Ποια είναι τα ευπαθή και ευάλωτα τρόφιμα;
Από τα τρόφιμα που διατίθενται στο κυλικείο θα πρέπει να διατηρούνται σε ψυγείο τα φρέσκα γάλατα (τα υψηλής παστερίωσης δεν χρειάζεται μέχρι να ανοιχθούν), το ρυζόγαλο και η κρέμα, τα σάντουιτς και τα τοστ πριν ψηθούν, ορισμένοι χυμοί (εξαρτάται από το είδος), τα γιαούρτια, ενώ το καλοκαίρι συστήνεται και οι σοκολάτες να διατηρούνται εντός ψυγείου.
Σε θερμοθάλαμο πρέπει να διατηρούνται οι έτοιμες τυρόπιτες και σπανακόπιτες. Τα υπόλοιπα τρόφιμα θα πρέπει να διατηρούνται σε δροσερό και ξηρό περιβάλλον και να μην είναι εκτεθειμένα στον ήλιο.


Τι πρέπει να προσέχουμε στις συσκευασίες των τροφίμων;
Την ένδειξη χρονολογίας ελάχιστης διατηρησιμότητας/τελική ημερομηνία ανάλωσης («ημερομηνία λήξης»). Οι ενδείξεις αυτές χρησιμοποιούνται για να δηλώσουν για πόσο καιρό ένα τρόφιμο διατηρεί τα ποιοτικά του χαρακτηριστικά και είναι ασφαλής η χρήση του.
Τα συστατικά. Μας δίνουν πληροφορίες για την σύνθεση του τροφίμου.
Διατροφικές Πληροφορίες. Αυτές μέχρι στιγμής δεν είναι υποχρεωτικές, αλλά όταν υπάρχουν πρέπει να αναγράφονται με συγκεκριμένο τρόπο. Μας δίνουν πληροφορίες για την ενεργειακή αξία του τροφίμου, καθώς και την περιεκτικότητά του σε θρεπτικές ουσίες όπως υδατάνθρακες, πρωτεΐνες κ.α.
Την ποσότητα του τροφίμου (βάρος ή όγκος).
Τα στοιχεία του παρασκευαστή ή συσκευαστή ή διακινητή. Καθορίζει ποιος είναι «υπεύθυνος» για την ασφάλεια του συγκεκριμένου τροφίμου.

diatrofidian has open

Hallo!! ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗ ΝΕΑ ΜΑΣ ΣΕΛΙΔΑ...!!!